eiland Het OSSA-eiland is gelegen in het natuurgebied de Oosterdel, wat ligt tussen de gemeente Heerhugowaard en Langedijk. In de achtergrond zien we het meertje de Oosterdel waarnaar dit natuurgebied vernoemd is.

eiland

Het Oosterdel wordt ook wel het gebied van de duizend eilanden genoemd. Vroeger bestond dit gebied uit een duizendtal eilanden. Deze eilanden werden door boeren gebruikt om gewassen op te verbouwen. Deze gewassen werden per dekschuit naar de Broeker Veiling gebracht en daar geveild.

torenvalk

Het Oosterdel is nu een beschermd gebied waar o.a. de Torenvalk zijn eigen broedplaats heeft.

nestkast

eiland

 

eiland Het OSSA-eiland is een ideale plaats om te picknicken en te genieten van de natuur.

 

eiland

De eilandjes zijn erg bewerkelijk om hier winstgevend gewassen op te verbouwen, daardoor zijn in de loop van de jaren de boeren verdwenen, maar niet de scholekster. scholekster

eiland De meeste eilanden zijn door de gemeente Langedijk verkocht en hier zijn huizen op gebouwd. Dit is een hele woonwijk geworden en heet nu het gebied der duizend eilanden. Dit ontginnen liep eigenlijk uit de hand en om nu te voorkomen dat dit prachtig natuurgebied zou verdwijnen, is Staatsbosbeheer eigenaar van het gebied geworden.

Het Oosterdel heeft nu officieel de status landschapsreservaat.

visdief

eiland
eiland Een aantal van de eilanden worden nu door "boeren" gepacht van Staatsbosbeheer en hier verbouwen ze nog wat gewassen op. Dit verbouwen moet meer als hobby en tijdverdrijf gezien worden dan als een winstgevende onderneming.

eiland

Niet alle eilanden worden voor gewassen gebruikt. Een aantal wordt ook gebruikt als weide voor schapen en geiten of, zoals hier, voor dagrecreatie.

Een aantal eilanden rond het Oosterdel is door Staatsbosbeheer geschikt gemaakt door recreanten, deze eilanden hebben meestal een officiele steiger om het aanmeren van de boten te vergemakkelijken. Dit zijn vaak de wat grotere eilanden en iedereen is hierop welkom. eiland
eiland Omdat het onderhoud van de eilanden ook voor Staatsbosbeheer een dure aangelegenheid is, heeft Staatsbosbeheer besloten een aantal kleinere eilanden te verpachten aan particulieren voor dagrecreatie. Overnachten in het Oosterdel is niet toegestaan.
... en zo is Kanowaard in het "bezit" gekomen van een eiland en wel op een hele mooie plaats, pal aan het meertje de Oosterdel. eiland